Adrian Jones

Lärare Folkmusik fiol

Bild på Adrian Jones

 

”Den viktigaste faktorn i musicerande är lust. Lusten är vårat bränsle, den måste hela tiden fyllas på. Lusten får oss att vilja berätta, snarare än att reproducera någonting gammalt. Med ett tydligt avstamp i traditionen, hur musiken har förts framåt, blir låtarna verktyg till våra uttryck idag. Och lusten växer sig allt starkare.”

Adrian Jones är uppvuxen i Leksand och bosatt i Ås, Jämtland. Hans första lärare var Jonas Holmén och Kungs-Levi Nilsson, men han har även med sig mycket annat genom möten med flera framstående spelmän i Siljansbygden, från studier  och i Jämtland.

Adrian är utbildad vid institutionen för folkmusik på Kungliga Musikhögskolan, där han har en konstnärlig master med fokus på fiol, altfiol och komposition. Efter många år med andrastämmor, arrangering och ensemblespel i fokus har hans intresse för melodispelet växt sig allt starkare, särskilt musiken hemifrån Leksandstrakten.

Utöver undervisningen på fiolkurserna är Adrian verksam som spelman och musiker i olika grupper. Han tycker särskilt mycket om att skriva musik där folkmusik får möta kammarmusik och andra stilar.

 

Ett hjärta med ord