Tionde dialoggruppsmötet om validering

Nyhet – 18 juni 2025, kl. 11:21

Den 23 maj arrangerade Dalarnas valideringsnätverk det tionde dialoggruppsmötet om validering i Dalarna. Mötets gästföreläsare var Anna Karin Jendert och Annika Jervgren från Nordiskt Valideringsforum.

Inledningsvis informerade projektledningen kort om vad som är på gång inom projekt Validering Dalarna:

  • Arbetet med stödstruktur för validering inom offentliga kök pågår och i samarbete med Validering Väst arbetas det för att få till stånd en utbildning för kollegiala handledare.
    Det skrivs en rapport om hur arbetet med att forma stödstrukturen genomförts vilket kommer att finnas med i slutrapporteringen.
  • Två träffar med yrkeslärare inom industribranschen har genomförts med syftet att i ett gemensamt nätverk för yrkeslärare vara ett stöd för varandra i att ta fram metodstöd.
  • På ett övergripande plan pågår en översyn av hur Regional utvecklingsförvaltning ska inkludera validering i det strategiska kompetensförsörjningsarbetet.
  • Projektet har erbjudit en digital information om AI i validering inom vuxenutbildningen där Validering Väst höll i introduktionen. I planen ligger även att de yrkeslärare som är intresserade ska erbjudas en fysisk träff med fördjupning i höst.

Efter projektledningens inledande information hälsades Anna Karin och Annika från Nordiskt valideringsforum välkomna för att berätta om vad de jobbar med inom validering.

Nordiskt Valideringsforum bildades 2013, de erbjuder stöd och metoder för kartläggning, validering, digitala verktyg samt nätverk. Utgångspunkten för deras arbete är att skapa förutsättningar för att erkänna kompetenser som ligger utanför det reguljära utbildningssystemet. En metod de använder sig av är OCN (Open College Network) som togs fram i England när många gruvor lades ned på 1980-talet. Arbetskraft blev tillgänglig, samtidigt som det behövdes kompetens inom andra industrier. Genom att strukturerat kartlägga och erkänna kompetenser blev det möjligt att matcha mot industrin som samtidigt var i behov av kompetens.

Nordiskt Valideringsforum samarbetar med en mängd olika branscher och yrkesnämnder. Tillsammans med dem har de tagit fram yrkesprofiler och kvalifikationer som är mätbara och tydliga från grundläggande kompetensnivå upp till yrkesbevis. Inom flera yrkesprofiler finns det grundläggande generella kompetenser för arbetslivet. I många fall är det gemensamma för flera branscher. De har byggt moduler som specificerar steg inom yrkesprofiler och i kombination med lärande och validering kan en medarbetare utvecklas för att fylla på sin kompetens. För att säkerställa och kvalitetssäkra lärandet finns medbedömare, bedömare, interna kvalitetssäkrare och externa kvalitetssäkrare. För varje modul finns ett kompetensbevis och godkännande som beskriver vad individen har för kompetenser i form av läranderesultat. Dessa kompetensbevis är också nivåsatta enligt SeQF.
För att kvalitetssäkra ett lärande inom en yrkesprofil finns en tydlig arbetsprocess att följa där kartläggning, lärande, bedömning och erkännande följs upp. Tillsammans med bransch kartläggs noggrant vilka kvalifikationer som ska uppnås inom varje modul och i hela yrkesprofilen.

NVF anlitas av företag, studieförbund och kommuner som bland annat vill kompetenssäkra sin personal. De samarbetar även med flera kommunala vuxenutbildningar där de format innehåll baserat på branschens krav och stämt av mot nationella kurser, men där det saknas gymnasial utbildning i dag. Exempelvis har de tillsammans med Borås Stad tagit fram en Badvärdsutbildning i lärlingsform.

Vuxenutbildningen i Gävle har tagit fram en lokalvårdsutbildning som stämmer överens med SRY:s branschkrav. I kombination med SFI ska detta leda till en lärlingsutbildning som kombinerar yrkeskunskap och språkkunskap.

Genom partssamverkan med branschorganisationer, företag, utbildningsanordnare och fackliga organisationer/yrkesnämnder kvalitetssäkras deras arbete och blir därmed legitima i hela Sverige. Eftersom människor rör på sig och flyttar är det värdefullt att få ett bevis som är giltigt över hela landet. De har även tagit fram en app ”Meritforum” där alla utbildningar, moduler och meriter sparas och följer personen även om den flyttar.

Det finns mycket mer att berätta om Nordiskt Valideringsforum. Den som vill veta mer kan gå in på www.valideringsforum.se och ta del av information och även hitta kontaktuppgifter till Anna Karin och Annika.

Återigen vill vi tacka Anna Karin och Annika för en intressant presentation!

Vi vill också tacka alla som deltog vid mötet och bidrog till intressanta diskussioner!

Tillbaka