Köpa eller hyra hjälpmedel

Du kan köpa eller hyra hjälpmedel som ingår i vårt standardsortiment. Önskar du köpa andra produkter vänder du dig istället till leverantören.

Väljer du att köpa eller hyra hjälpmedel av landstinget gäller samma villkor som när du köper en produkt på stan. Som köpare ansvarar du för vad du köper och hur du använder produkten.

Köpa hjälpmedel

Hos oss kan du köpa funktionella produkter för din vardag, som är svåra att hitta på den öppna marknaden. Vi säljer även "enklare hjälpmedel". Exempel på produkter du kan köpa hos oss är olika grepp för att öppna krångliga förpackningar, förhöjningsdynor och förstoringsglas.

Hyra hjälpmedel

Vi kan även hyra ut mer komplicerade hjälpmedel, exempelvis rullstol eller personlyft. Ofta har du motsvarande hjälpmedel i ditt boende, men kan behöva ett annat utförande för exempelvis en semesterresa.

Lån av hjälpmedel

Om du tillfälligt behöver låna hjälpmedel, exempelvis för närstående som kommer på besök och vistas tillfälligt i länet, kan regionen hjälpa till. Lånet är förenat med en kostnad.

Reparation av hjälpmedel

Du kan vända dig till vår tekniska verkstad om du behöver få ett hjälpmedel reparerat. Du betalar material, arbetstid och eventuell reseersättning för tekniker.

Regionen varken säljer eller hyr ut hjälpmedel som kräver omfattande instruktion eller handledd träning av hälso- och sjukvårdspersonal, exempelvis eldriven rullstol med anpassningar. Vi kan heller inte sälja eller hyra ut hjälpmedel som är förbundna med förskrivning av läkemedel, exempelvis inhalationsapparater och sprutpumpar. Undantag för om du redan har ett sådant hjälpmedel förskrivet och att du önskar en dubblett.