Försäkringsmedicin

Försäkringsmedicin är ett kunskapsområde som kombinerar de båda disciplinerna medicin och juridik.

De senaste åren har försäkringsmedicin fått större uppmärksamhet inom hälso- och sjukvården och ingår även som ett nationellt programområde inom regionernas system för kunskapsstyrning. Sjukskrivning är den vanligast förekommande försäkringsmedicinska åtgärden inom hälso- och sjukvården, men kunskapsområdet omfattar alla former av försäkringar som har sin grund i sjukdom eller skada. Nationellt försäkringsmedicinskt forum (NFF) antog 2017 följande definition av försäkringsmedicin:

”Det försäkringsmedicinska kunskapsområdet innefattar medicinsk undersökning och utredning, bedömning av funktionstillstånd och aktivitetsnivå samt förebyggande, behandlande och rehabiliterande insatser kopplat till försäkringsmässiga ställningstaganden och hur dessa påverkar individen. Utgångspunkten är tvärvetenskaplig kunskap och beprövad erfarenhet samt det ömsesidiga förhållandet mellan sjuklighet, medicin och försäkringssystem.”

Regionerna ansvarar för att säkerställa att system och ledningsstrukturer för ansvarsfördelning, kompetensutveckling och kvalitetsuppföljning finns hos verksamheterna, för att uppnå god kvalitet och patientsäkerhet inom hälso- och sjukvårdens försäkringsmedicinska område.

Tydliga ledningssystem som grund för lokala rutiner och tillräcklig kompetens ger läkare och team ökade förutsättningar att hantera komplexa frågeställningar i samband med försäkringsmedicinska bedömningar.

Här har Socialstyrelsen samlat alla stöd inom försäkringsmedicin (extern länk)

Kontakt

Maria NordqvistSamordnare/processledare för sjukskrivnings- och rehabprocessen

Telefon: 072-507 62 60
E-post: maria.nordqvist@regiondalarna.se