Garn

Särskild kurs - Textilt hantverk

På kursen får du testa på väv, maskor, stygn, skinn, glas samt trä och smide. Kursen ger kunskap för en hållbar livsstil och kan leda till högre utbildningar inom det textila området. Den kan också utgöra en kreativ paus eller leda till en rikare framtid.

Ansökan stängd

Kurstid: 2024-08-22 - 2025-06-05

Omfattning: 100%

 

Textilt hantverk - kursbeskrivning

Textilt hantverk är en grundkurs som erbjuder introduktion till och utveckling av hantverkstekniker och utgör en bra grund för vidare utbildningar. Den är lika givande för dig som fritt vill undersöka och utveckla ditt textila språk.
 
Dalarnas textila tradition och kulturarv är en självklar inspiration, men även aktiva konstnärer och konsthantverkare från länet och andra delar av Sverige och världen inspirerar.
 
Vi arbetar experimentellt och kreativt med en mängd olika tekniker och material med egen formgivning. Vävning, sömnad och broderi är basen.
 
Du får även prova på andra textila tekniker såsom
  • garntekniker
  • textiltryck
  • textilfärgning
  • skinnsömnad
  • glasfusing
  • trähantverk
  • smide

Ett nära samarbete sker med kurserna Estetisk Plattform och Modeakademin. Viktiga inslag i kursen är studiebesök och utställningsarbete.

Kursen genomsyras av hållbarhetstänk och klimatsmart utveckling där återbruk är en naturlig del. För att kunna ta det textila hantverket in i framtiden behöver vi känna till dess dåtid. Kulturhistoria ingår i samtliga moment. Vi jobbar med att tradera kunskap och värnar om det immateriella kulturarvet. Vi ser gärna sökande i alla åldrar med olika erfarenheter och bakgrund för gruppens mångfald och gemensamma lärande.
 
Studietakten är heltid i 1-2 år beroende på dina tidigare kunskaper och erfarenheter.
 

Personligt brev

Vi lägger stor vikt vid det personliga brevet. Du som söker ska beskriva hur du tror att kursen kommer att bidra till din personliga utveckling och skapa möjligheter för dig i framtiden. Vi vill även att du skickar med en bild på något textilt som betyder mycket för dig och beskriv varför. Det behöver inte vara något du gjort själv.

Materialkostnad

Kurslitteratur och kursmaterial och längre studieresor betalar deltagarna själva, ca 4000 - 9000 kr.

Kontakt

Berit ZetterqvistKursföreståndare

E-post: berit.zetterqvist@morafhsk.se