Sjukhusbibliotekets app-o-tek

Ett urval appar inom medicin, hälso- och sjukvård.

112 SOS Alarm

via App Store

via Google Play

SOS Alarm har tagit fram 112-appen för att människor ska kunna få snabb, relevant och pålitlig information om akuta händelser som inträffar i ens närhet. Den som ringer 112 via appen skickar även automatiskt uppgifter om sin exakta plats till SOS Alarm. Du kan också få mer kunskap om trygghet och säkerhet genom kristips, instruktionsfilmer med mera.

 

BioDigital Human Anatomy & Disease

via App Store

BioDigital Human är en interaktiv anatomisk atlas över människokroppen. Appen innehåller även information om olika sjukdomstillstånd.

Bilderna är i 3D format och kan roteras samt zoomas in och ut.

För att få tillgång till visst innehåll i appen krävs det att man köper en premiumversion.

 

BrowZine

via App Store

via Google Play

BrowZines app innehåller de flesta av bibliotekets elektroniska tidskrifter och kan användas via mobil eller surfplatta. För att kunna läsa artiklarna i BrowZine, kontrollera att din enhet är ansluten till Region Dalarnas interna nät.

Skapa ett personligt konto för att samla dina favorittidskrifter i en egen bokhylla och spara enskilda artiklar för senare läsning.

Registrera ett konto via https://browzine.com/auth/signup. Logga därefter in från din dator, mobil eller surfplatta via https://browzine.com/auth/login.

 

Cancervård

via Microsoft

Cancervård utges av Regionala cancercentrum i samverkan. Appen innehåller samtliga standardiserade vårdförlopp inom cancervården. För diagnoser där det finns ett standardiserat vårdförlopp finns även det nationella vårdprogrammet tillgängligt.

Fri tillgång.

 

ClinicalKey

via App Store

via Google Play

ClinicalKey är en medicinsk söktjänst utgiven av förlaget Elsevier. Den innehåller artiklar, e-böcker, riktlinjer och läkemedelsinformation.

För att få tillgång till innehållet i ClinicalKey som app behöver du skapa ett personligt login från en dator som är kopplad till Region Dalarnas interna nät.

Gå till https://www.clinicalkey.com/#!/registration och fyll i formuläret.

När du är inloggad finns en meny högst upp i högra hörnet. Välj Remote Access i menyn och fyll i din e-post. Klicka sedan på aktiveringslänken som skickats till din e-postadress. Du har nu åtkomst till ClinicalKey utanför Region Dalarnas nätverk i 180 dagar. Därefter måste du logga in via Region Dalarnas interna nät igen.

Efter att ha skapat ett personligt konto kan du sedan logga in i appen.

 

Digital vårdcentral

via App Store

via Google Play

Region Dalarnas app, Min vård, gör det möjligt för dig att träffa läkare eller ungdomsmottagning via videosamtal med mobilen, surfplattan eller datorn. Du får träffa samma personal som vid de fysiska vårdcentralerna i Dalarna och får medicinska råd samt vid behov remiss och recept på läkemedel. Det enda du behöver är en internetuppkoppling och mobilt BankID.

Min vård har öppet mellan kl. 08.00-17.00 varje vardag, även vissa helger och kvällar. Ett besök kostar 100 kr och högkostnadsskydd gäller. För barn upp till 20 år samt personer som är 85 år eller äldre är ett videosamtal kostnadsfritt.

 

Free Micromedex® Drug Reference for Internet Subscribers

via App Store

via Google Play

Detta är en av tre appar som erbjuds via Micromedex. Appen ger möjlighet att söka på preparat eller läkemedelsgrupp.

För att få tillgång till innehållet måste du ange det lösenord som du hittar under menyn "Download mobile apps" när du besöker Micromedex via Region Dalarnas interna nät.

 

Human Anatomy Atlas

via App Store

Human Anatomy Atlas är en interaktiv atlas över människokroppen.

Bilderna är i 3D format och kan roteras samt zoomas in och ut. Möjlighet finns även att skriva egna noteringar och att spara bilder. Bildernas detaljrikedom innebär att atlasen fungerar bäst på surfplatta.

Kontakta lasarettsbiblioteket i Falun för att få användarnamn och lösenord. Lösenordet gäller i 365 dagar från aktivering.

Eftersom det finns flera versioner av denna app är det viktigt att välja den som är för organisationer. Annars fungerar inte lösenordet.

 

Kollega

via App Store

via Google Play

En tjänst där läkare kan konsultera och diskutera med kollegor. Tillgänglig för legitimerade läkare, tillhandahålls av Internetmedicin.

 

Lexidrug

via App Store

via Google Play

Läkemedelsdatabas som är tillgänglig för alla anställda inom Region Dalarna. Den tillhandahålls av Wolters Kluwer.

För att få tillgång till innehållet i Lexidrug som app behöver du skapa ett personligt mobilkonto från en dator som är kopplad till Region Dalarnas interna nät.

Gå till https://www.lexi.com/account/create och fyll i formuläret. Kontakta biblioteket för att få koden. Ladda ner appen från App Store eller Google Play och logga in med kontot du skapade.

 

Livsstilsverktyget

via App Store

via Google Play

Delta i en forskningsstudie om ett hälso- och livsstilsverktyg som är utvecklat vid Göteborgs universitet. Appen innehåller övningar, tester och forskningsbaserat material om kost och motion. Verktyget ger också ny kunskap kring livsfrågor, hur du hanterar tiden, dina relationer och hur du når balans och harmoni.

Målet med studien är att undersöka hur detta forskningsbaserade verktyg påverkar din hälsa, livskvalitet och risken för att utveckla livsstilssjukdomar. Ett av huvudsyftena med studien är att undersöka om utvecklingen av typ 2-diabetes och andra riskfaktorer för ohälsa kan förebyggas hos de som använder verktyget samt om verktyget kan förbättra situationen för personer som redan har typ 2-diabetes. 

För att forskarna vetenskapligt ska kunna analysera effekterna av verktyget får 80% av deltagarna tillgång till appen under tre år medan 20% fördelas till en kontrollgrupp utan tillgång till verktyget. Fördelningen är slumpmässig och bestäms av systemet.

 

Micromedex® IV Compatibility

via App Store

En av tre appar från Micromedex. Appen innehåller information om blandbarhet av intravenösa läkemedel från Trissel’s™ 2 Clinical Pharmaceutics Database.

För att få tillgång till innehållet måste du ange det lösenord som du hittar under menyn "Download mobile apps" när du besöker Mikromedex via Region Dalarnas interna nät.

 

Micromedex® Drug Interactions

via App Store

via Google Play

En av tre appar från Micromedex. Appen ger information om hur olika läkemedel interagerar med varandra och om eventuella oönskade konsekvenser kan uppkomma.

För att få tillgång till innehållet måste du ange det lösenord som du hittar under menyn "Download mobile apps" när du besöker Mikromedex via Region Dalarnas interna nät.

 

Rädda hjärtat

via App Store

via Google Play

Rädda hjärtat innehåller grundläggande instruktioner i hjärt-lungräddning, både på barn och vuxna. Med hjälp av appen kan du även lokalisera var närmaste hjärtstartare finns. Appen är framtagen av Hjärt-Lungfonden och Svenska rådet för hjärt-lungräddning, HLR-rådet.

Fri tillgång.

 

Röda Korset Första hjälpen

via App Store

via Google Play

Svenska Röda Korsets Första hjälpen-app ger dig all information du behöver i de vanligaste nödsituationerna. Appen innehåller videoklipp, interaktiva kunskapstester och enkla steg-för-steg-råd.

Fri tillgång.

 

UpToDate

via App Store

via Google Play

via Microsoft

UpToDate är ett kliniskt beslutsstöd med evidensbaserad information.

För att få tillgång till innehållet i UpToDate som app behöver du skapa ett personligt login från en dator som är kopplad till Region Dalarnas interna nät.

Gå till https://www.uptodate.com/login-register och fyll i formuläret. Logga sedan in under rubriken Log in (Returning User). Sedan kan du logga in i appen. Du har då 90 dagars åtkomst via appen. Därefter måste du logga in via Region Dalarnas interna nät igen.

Google play

Via Google play kan du ladda hem appar.

Till Google play

App Store

Via App Store kan du ladda hem appar.

Till App Store