grupp unga människor

Fritidsledarutbildning

Vill du ha ett arbete där du gör skillnad för de du möter? Som fritidsledare jobbar du aktivt med att främja människors utveckling. Efter utbildningen kan du, inom fritidsområdet, arbeta med bland annat öppen fritidsverksamhet, skola och ideella organisationer.

Nytt för i år - nu även fjärrstudier

Utbildningen är en tvåårig heltidsutbildning som genomförs på Fornby folkhögskola. I år erbjuder vi även några av platserna på utbildningen som fjärrstudier. 

Snabbfakta

Studieort: Borlänge
Studietakt: 100%
Längd: 2 år
Kurstid år 1: 18 aug 2021 - 10 juni 2022
Ansök senast: Ansökan stängd.

 

Snabbfakta fjärrstudier

Studieort: Valfri (OBS dock fysiska närträffar på Fornby ca 3 gånger/termin)
Studietakt: 100%  
Kursdatum år 1: 18 aug 2021 - 10 juni 2022 
Längd: 2 år. 
Ansök senast: 21 maj 2021 
Studiestödsnivå (CSN): Eftergymnasial nivå (B1) 
Övrigt: Möjlighet till boende på internat finns vid närträffar 
Teknikkrav: Egen dator (PC, Mac eller Chromebook), webbläsaren Chrome, stabil internetanslutning, kamera, högtalare och mikrofon krävs. Vi arbetar i Googlemiljö, där mötesverktyget är Google Meet.

Fjärrstudier innebär att du är med på alla lektioner i realtid, digitalt, samt vid närträffar på plats på Fornby två till tre dagar ca tre gånger per termin. På närträffarna gör vi praktiska delar av utbildningen. De dagar som fjärrstuderande är på Fornby kan kvällsaktiviteter förekomma. Om du behöver boende under närträffarna så finns möjlighet att hyra rum på internatet Fjärrstuderande kan naturligtvis göra sin praktik på hemorten.

Kursbeskrivning

På Fritidsledarutbildningen står främjande och egenmakt i centrum. Uppdraget som fritidsledare är att göra skillnad i människors liv. Vi studerar hur man på bästa sätt utvecklar människors självkänsla och självförtroende. Du får en stabil grund att stå på för att bidra till andra människors möjlighet att påverka och forma sina egna liv.

Du får grunder inom pedagogik, psykologi och sociologi mm. Självklart arbetar vi med kunskapernas praktiska tillämpning i din blivande yrkesroll.  

I utbildningen ingår praktik inom olika verksamheter, i sammanlagt 14 veckor, för att du ska hitta det område där du känner dig mest hemma. 

Utbildningen är en tvåårig eftergymnasial utbildning, där vi utforskar människors förutsättningar och möjligheter utifrån ett främjande förhållningssätt.  Det betyder att vi är nyfikna på det som fungerar och  varför det fungerar. Hela människan är intressant.

Efter utbildningen 

Möjligheterna till arbete är goda efter avslutad utbildning, det visar de senaste årens undersökningar om vad som händer med de som går fritidsledarutbildning i Sverige.

Antagningsvillkor

  • 3-årig gymnasieexamen eller motsvarande med behörighet för yrkeshögskola och med särskild behörighet i svenska 2 eller svenska som andraspråk 2
  • Lämplighet för utbildningen och yrket som är styrkt genom referenser från relevant erfarenhet för yrkesområdet
  • Antagningsintervju tillämpas.

Kostnader

All undervisning på folkhögskola är avgiftsfri. Den studerande betalar dock själv litteratur, material och vissa studieresor beroende på kurs.
Bekräftelseavgift: 1200 kr (i denna ingår kostnader för skolans gemensamma aktiviteter)
Fjärr: 250 kr
Materialavgift: 4000 kr per läsår. (materialavgiften går till resor, studiebesök och material etc.)
Kostnader för kurslitteratur tillkommer.

Övrig fakta

Boende: Möjlighet till boende på internat finns.
Studiestödsnivå (CSN): Eftergymnasial nivå (B1)

Kontakt

Göran Ehn
Telefon: 0243-239550
E-post: goran.ehn@fornby.se

Annika Beskow
Telefon: 0243-239550
E-post: annika.beskow@fornby.se

 

Årets kurs är full. Kontakta oss om du är intresserad av Fritidsledarutbildningen. 

 

Dela:

Hade du nytta av informationen?