Kvinna med mörka solglasögon

Fritidsledarutbildning

Vill du ha ett arbete där du gör skillnad för de du möter? Som fritidsledare jobbar du aktivt med att främja människors utveckling. Efter utbildningen kan du, inom fritidsområdet, arbeta med bland annat öppen fritidsverksamhet, skola och ideella organisationer.

Ansökan till Fritidsledarutbildning

Sök här

Utbildningen är en tvåårig heltidsutbildning som genomförs på Fornby folkhögskola. Vi erbjuder även några av platserna på utbildningen som fjärrstudier.

Snabbfakta

Studieort: Borlänge

Studietakt: 100%

Längd: 2 år

Ansök senast: löpande fram till kursstart i mån av plats

Snabbfakta fjärrstudier

Studieort: Valfri (OBS dock fysiska närträffar 4-5 dagar på Fornby ca 3-4 gånger/termin)

Studietakt: 100%

Längd: 2 år.

Ansök senast: löpande fram till kursstart i mån av plats

Studiestödsnivå (CSN): Eftergymnasial nivå (B1)

Övrigt: Möjlighet till boende på internat finns vid närträffar

Teknikkrav: Egen dator (PC, Mac eller Chromebook), webbläsaren Chrome, stabil internetanslutning, kamera, högtalare och mikrofon krävs. Vi arbetar i Googlemiljö, där mötesverktyget är Google Meet.

Fjärrstudier innebär att du är med på alla lektioner i realtid, digitalt, samt vid närträffar på plats på Fornby 4-5 dagar ca 3-4 gånger per termin. På närträffarna gör vi praktiska delar av utbildningen. De dagar som fjärrstuderande är på Fornby kan kvällsaktiviteter förekomma. Om du behöver boende under närträffarna så finns möjlighet att hyra rum på internatet Fjärrstuderande kan naturligtvis göra sin praktik på hemorten.

Läsårstider

  • Höstterminen 2023 17 augusti - 20 december
  • Vårterminen 2024 8 januari - 7 juni

Kursbeskrivning

På Fritidsledarutbildningen står främjande och egenmakt i centrum. Uppdraget som fritidsledare är att göra skillnad i människors liv. Vi studerar hur man på bästa sätt utvecklar människors självkänsla och självförtroende. Du får en stabil grund att stå på för att bidra till andra människors möjlighet att påverka och forma sina egna liv.

Du får grunder inom pedagogik, psykologi och sociologi mm. Självklart arbetar vi med kunskapernas praktiska tillämpning i din blivande yrkesroll.

I utbildningen ingår praktik inom olika verksamheter, i sammanlagt 14 veckor, för att du ska hitta det område där du känner dig mest hemma.
Utbildningen är en tvåårig eftergymnasial utbildning, där vi utforskar människors förutsättningar och möjligheter utifrån ett främjande förhållningssätt. Det betyder att vi är nyfikna på det som fungerar och varför det fungerar.

Efter utbildningen

Möjligheterna till arbete är goda efter avslutad utbildning, det visar de senaste årens undersökningar om vad som händer med de som går fritidsledarutbildning i Sverige.

Antagningsvillkor

3-årig gymnasieexamen eller motsvarande med behörighet för yrkeshögskola och med särskild behörighet i svenska 2 eller svenska som andraspråk 2

Lämplighet för utbildningen och yrket som är styrkt genom referenser från relevant erfarenhet för yrkesområdet

Antagningsintervju tillämpas.

Kostnader

All undervisning på folkhögskola är avgiftsfri. Den studerande betalar dock själv litteratur, material och vissa studieresor beroende på kurs.

Bekräftelseavgift: 1300 kr per läsår (i denna ingår kostnader för skolans gemensamma aktiviteter)

Materialavgift: 4100 kr per läsår. (materialavgiften går till resor, studiebesök och material etc.) Materialavgiften gäller vid påbörjad termin och återbetalas ej vid avbrutna studier.

Bekräftelseavgift fjärr: 260 kr per läsår

Kostnader för kurslitteratur tillkommer. 

Dator i undervisningen

På fritidsledarutbildningen behöver du tillgång till en bärbar dator för att ta del av undervisningen.
Om du inte har en dator så kan du hyra en av oss terminsvis. Om du hyr dator av oss så har du tillgång till den även på din fritid (ej under sommarlov)
Hyran för en bärbar dator (Chromebook) är 600 kr / termin.

Övrig fakta

Boende: Möjlighet till boende på internat finns.
Studiestödsnivå (CSN): Eftergymnasial nivå (B1)

Kontakt kursansvariga

Annika Beskow
Telefon: 0243-215363
E-post: ab@fornby.se


Stina Bylund
Telefon: 0243-215364
E-post: sb@fornby.se

 

Hade du nytta av informationen?