Person vid sjö

Kulning och Yoga

Fäst blicken på andra sidan sjön och hör ditt eget lockrop studsa tillbaka! Vänd blicken inåt och lyssna på din egen kropp under yogapassen.

Ansökan

Kurstid: 19 - 23 maj 

Anmälan stängd

Kursbeskrivning

Vallmusiken hör till de äldsta musikformerna i Skandinavien och är sprungen ur fäbodkulturens behov av att kommunicera effektivt med djur och mellan människor. På den här kursen blir det fokus på kulning, det vill säga lockrop och vallåtar som framförs med rösten. Förutom röstteknik och låtar får du lära dig om vallmusikens tonalitet och prova på improvisation. Detta varvas med vallvisor och andra sånger som hör fäboden till. Naturligtvis ägnar vi en stund åt fäbodväsendets historia och funktion men funderar också över hur musiken används idag. Vi kommer att vistas en hel del utomhus och testa kulningen i olika naturakustiska rum. Det blir även studiebesök på en levande fäbod.
Vi lär oss alla melodier på gehör men du får möjlighet att spela in.

Instrumentet vi använder för att kula och sjunga, alltså rösten, sitter inte bara i halsen. Hela kroppen är vårt instrument! För att du som kursdeltagare ska få ytterligare en dimension av kroppsmedvetenhet så varvar vi med yoga.
Yogan kommer att vara ett komplement till kulningen där du får möjlighet att återhämta dig och fokusera inåt.

Yogapassen kommer i huvudsak att bestå av enkla, lugna rörelser hämtade från traditionella yogaformer men även från andra metoder. Vi eftersträvar att yogan ska kännas tillåtande och ha fokus på din kropps behov i nuet. Under kursen kommer vi även att prata om begreppet yoga utifrån olika perspektiv.

All undervisning sker i grupp men ändå med fokus på dig som individ. Genom frågor och samtal hjälper vi till i varandras utvecklingsprocess.

Lärare

Ann-Sofi Nilsson, kulning
Zara Ljungqvist, yoga

Kursens syfte

Kursens syfte är deltagarna ska få tillägna sig kunskaper om och verktyg för att kunna utveckla färdigheter i kulning och yoga.

Förkunskaper

Du behöver inte ha några särskilda förkunskaper men det underlättar för dig att ha någon form av sångerfarenhet.

Kostnader

All undervisning på folkhögskolan är avgiftsfri. Kost och logi samt en omkostnadsavgift på 700 kr tillkommer.

Kostnad - inklusive måltider
Ej logi, lägsta kostnad för kursen (lunch ingår) 440 kr
Dubbelrum (i mån av plats) 2130 kr
Enkelrum (i mån av plats) 2250 kr
Sovsal (Madrass på golvet) 1690 kr
Ej logi (måltidspaket ingår) 1170 kr
 
Tillägg boende:
Sänglinne
(lakan, påslakan, örngott, stor + liten handduk)
145 kr
Hyra av kudde/täcke (sovsal) 115 kr
Städning (rum) 450 kr

 

Kontakt

Ann-Sofi Nilsson

E-post: ann-sofi.nilsson@malungsfolkhogskola.se