Urinodling
- Klinisk mikrobiologi
Allmän bakterieodling av urin - Allmän bakterieodling av urin + svamp - Utvidgad bakterieodling av urin + svamp
OBS Bakterieodling + svamp och utvidgad odling + svamp ska endast beställas på läkares uttryckliga begäran, ska INTE beställas rutinmässigt.
Svampodling ska endast beställas om det finns särskild anledning att misstänka en svampinfektion.
Utvidgad odling + svamp kan begäras på läkares uttryckliga begäran om en patient har symtom och tecken till en urinvägsinfektion men inga fynd i tidigare allmän bakterieodling av urin. Utvidgad odling innebär att fler odlingsmedier används, för att hitta eventuella näringskrävande bakterier eller anaeroba bakterier som inte växer på ordinarie odlingsmedia.
Laboratorium
Klinisk mikrobiologi
Remiss/beställning
TakeCare-beställning inom Region Dalarna
Alternativ: Pappersremiss Odling/PCR
Uppgifter som skall fyllas i på remissen vid beställning
Provtagningsmateriel
Sterilt plaströr med skruvlock
Provtagning
Röret fylls till hälften. Provtagningsanvisningar finns att skriva ut på egen skrivare.
Utförlig provtagningsinformation under Mer om analysen
Minsta provmängd
1 mL
Kommentar
Kylförvaring och kyltransport
Akutanalys
Nej
Förväntad svarstid
Slutsvar lämnas vanligen inom 1 – 2 vardagar.
Om även svampodling har begärts lämnas slutsvar först efter 5 dagar.
Biobanksprov
Nej
Ackrediterad
Ja
Kastat prov
Patienten skall helst inte ha kastat vatten på minst fyra timmar. Om kortare blåstid anges detta på remissen.
Provet tas i slutet av urineringen för att så mycket som möjligt av uretrafloran ska sköljas bort. Plastbägaren förs in i urinstrålen och urinen överförs sedan till plaströret(sk mittstråleprov).
Kvinnor: Håll isär blygdläpparna och torka eventuellt av urinrörsmynningen framifrån och bakåt med torr kompress. Vid blödning eller flytning bör en tampong föras upp i slidan.
Män: För tillbaka förhuden före provtagning.
Urinuppsamlingspåse, spädbarn: Efter tvätt fästes påsen på barnet. Se till barnet var 15e minut, så att urinen ej står kvar i påsen utan snarast förs över till sterilt rör. Om barnet inte har kissat inom 1 - 1½ timme, upprepas tvättningen och påsen byts ut. Det är lätt att få med ovidkommande bakterier i påsurin, varför blåspunktion bör övervägas.
Blåspunktion: Provet tas genom suprapubisk aspiration och är som regel fritt från bakteriekontamination.
KAD:
KAD som suttit två veckor eller längre: Enligt rekommendation från Läkemedelsverket och STRAMA bör KAD-byte göras före urinprovtagning och urin för odling tas via den nyinsatta katetern. En klämma sätts på den nya slangen tills urin ansamlats. Lossa på klämman och låt urin rinna ned i ett oanvänt engångskärl av plast. För över urin till ett sterilt plaströr med skruvlock (urinodlingsrör). Röret fylls till ca hälften. Först efter provtagningen för odling kopplas slangen till urinuppsamlingspåsen.
Urinodling - Vårdhandboken (vardhandboken.se)
Nyinsatt KAD: Om det är en silikon och latexkateter som inte läcker efter punktion: Sätt en klämma på slangen till urinsamlingspåsen. Tvätta katetern med 70% sprit och punktera kateterslangen med kanyl och spruta nedanför förgreningsstället strax ovan anslutningen till urinuppsamlingspåsen. För över urin till sterilt rör.
I övriga fall: Sätt en klämma distalt på katetern nedanför förgreningsstället för att stänga av flödet. Så snart som möjligt när urin ansamlats i slangen ovan klämman, lossa katetern från slangen till uppsamlingspåsen, lossa på klämman och låt urin rinna ned i ett oanvänt engångskärl av plast. För över urin till ett sterilt plaströr med skruvlock. Röret fylls till hälften.
Uridom: Prov tas i samband med byte av uridom. Efter tvättning och torkning av penis får ett par mL urin droppa ner i ett sterilt rör.
Sängliggande patient: Gör bäckentvätt och torka torrt. På kvinnor placeras en tork i slidan. Låt patienten kasta vatten i nydesinfekterat bäcken. Urinen förs omedelbart över i ett sterilt rör.