Utbildningar
Samlade utbildningar och utbildningsmaterial STI.
Inspirationsdag -Att prata om sexuell hälsa i patientmötet
Den sexuella hälsan är den del av hela hälsa, precis som nutrition, sömn, fysisk aktivitet och sociala relationer. En svikande hälsa kan leda till en lägre grad av sexuell hälsa. Därför är det viktigt att vi ställer frågor om den sexuella hälsan och/eller informerar om sjukdomstillstånd som kan påverka den sexuella hälsan. Ex kan en sviktande erektion vara ett tecken på begynnande cirkulationsproblem.
Enligt 1177.se så uppmanas patienter att vända sig till sin vårdcentral vid besvär med den sexuella hälsan - är du som personal tränad i att ge svar på frågor? Känner du dig bekväm med att fråga patienten om sexuell hälsa som ett led i en utredning? Vi vet att hälso- och sjukvårdspersonal i hög grad, inte känner sig bekväm med att prata om detta ämne. Varmt välkommen då att anmäla dig till en digital inspirationsdag. Vi kommer att få ta del av tre föreläsningar som berör temat att prata sexuell hälsa och all personal inom primärvården som möter patienter är välkommen att delta på föreläsningarna som är gratis. Klicka här för att läsa mer samt länk till anmälan.
Region Västra Götaland delar också med sig av material som de tagit fram för ge vårdpersonal verktyg kunna ta upp frågor om sexuell hälsa. Utbildningen innehåller korta filmer på några minuter med exempelt på hur frågor kan ställas kring sexuell hälsa samt nägra reflektionsfrågor. Klicka här för att ta del av materialet.
Sexualitet, samtycke och relationer - så lyckas du i mellanstadiet
Mellanstadieåren är en avgörande tid. Kroppen förändras, känslorna stormar och frågor om kärlek och sexualitet väcks. Hur kan du som skolpersonal fånga elevernas nyfikenhet på ett tryggt sätt? Och hur möter du läroplanens krav utan att det känns svårt eller pinsamt?
RFSU Stockholm ger dig verktygen!
Sexualupplysaren Emmy Ingesson visar hur du kan hålla levande, trygga samtal om kroppen, puberteten, känslor, preventivmedel och relationer. Genom RFSU:s välbeprövade metoder och material anpassat för mellanstadiet får du praktiska tips och konkreta arbetssätt för att stärka ungas kunskap och självförtroende kring sin sexualitet.
Utbildningen vänder sig till all personal på mellanstadiet – från undervisande lärare till elevhälsa och andra viktiga vuxna. Tillsammans ger vi eleverna viktig kunskap som håller livet ut.
OBS att utbildningen är uppbyggd i två steg med en del 1 samt en del 2. Vi rekommenderar att man deltar på bägge tillfällena om möjligt.
Utbildningen kommer att spelas in vilket innebär att om inget av datumen passar, så kan du anmäla ditt intresse för att få länk till inspelningen för att se i efterhand.
Klicka här för mer information samt anmälan.
Att prata med