Syntolkning: Närbild på överarm med plåster

Nya rekommendationer för vaccination mot covid - 19 från 1 mars

Pressmeddelande – 8 februari 2023

Den 7 februari kom Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer om vaccination för covid-19. För åldersgrupperna 65-79 år och riskgrupp från 18 år, samt personer 50-64 år, rekommenderas en dos inför höst och vintersäsongen. Rekommendationen om 3 doser grundvaccination för gruppen 18-49 år upphör.

– För yngre personer i åldern 18–49 år har risken för allvarlig covid-19 visat sig vara klart lägre och de har generellt ett bättre immunförsvar. De flesta har nu ett bra skydd, antingen efter att ha varit sjuka i covid-19, vaccinerat sig, eller både och. Syftet med vaccinerna är ju att skydda mot allvarlig sjukdom och Folkhälsomyndigheten har därför beslutat att inte fortsatt rekommendera allmän vaccination för personer som tillhör denna åldersgrupp, säger Inger von Rosen, tillförordnad smittskyddsläkare Region Dalarna.

För personer i åldersgruppen 18-49 år kommer tre doser grundvaccination att finnas tillgängliga för den som vill ha. Det kommer också finnas ytterligare en dos tillgänglig för den som har en grundvaccination med tre doser.

– Till exempel kan det finnas personer som lever nära äldre eller personer i riskgrupp, som av den anledningen vill vaccinera sig, säger Inger von Rosen.

För åldersgrupperna 65-79 år och riskgrupp från 18 år, samt personer 50-64 år, är den nya rekommendationen en dos under perioden 1 mars 2023 -29 februari 2024, helst inför höst och vintersäsong eftersom det är då förekomsten av luftvägsvirus förväntas öka. Personer 65-79 år och riskgrupp från 18 år har också möjlighet att ta en extra dos under våren om man vill.

– Vissa personer och grupper behöver fler påfyllnadsdoser för att upprätthålla skyddet mot svår sjukdom i covid-19. Risken finns att äldre personer och personer med immunbrist inte får ett lika långvarigt skydd av vaccinationerna som yngre personer med ett gott immunförsvar och erbjuds därför möjligheten att ta fler doser, säger Inger von Rosen.

Sedan tidigare rekommenderar Folkhälsomyndigheten att gruppen 80 år och äldre samt personer på särskilt boende för äldre (SÄBO) ska vaccineras med två doser under perioden 1 mars 2023 -29 februari 2024. Personer som är 80 år eller äldre får en kallelse via brev till vaccination med vårdosen. Personer som bor på särskilt boende för äldre (SÄBO) vaccineras på plats.

De nya rekommendationerna börjar gälla 1 mars. Nuvarande rekommendationer gäller fram till och med den 28 februari. Påfyllnadsdoser fyller på skyddet mot covid-19 — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)

Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka