Syntolkning: Biomedicinska analytikerna Tina, Karin och Zubida från laboratoriemedicin på Falu lasarett träffar besökare på SYV-dagen på Falu lasarett.

Dalarnas studie- och yrkesvägledare får inspiration och kunskap om hälso- och sjukvården

Nyhet – 19 maj 2023

”Vi vill inspirera studie- och yrkesvägledare att i sin tur guida och inspirera ungdomar att börja jobba hos oss inom Region Dalarna i framtiden”, säger Asal Snickar från Kompetensförsörjning som varit med och arrangerat SYV-dagen.

Den 15 maj samlades över 60 av Dalarnas studie- och yrkesvägledare (SYV) på Falu lasarett på SYV-dagen för att bekanta sig med våra verksamheter och lära sig mer om yrken inom hälso- och sjukvård. Region Dalarna har ett mycket stort framtida behov att rekrytera, speciellt kompetenser inom hälso- och sjukvård, därför är det viktigt att tidigt inspirera ungdomarna och samtidigt visa vägen in till vårdyrkena.

– SYV-dagen är ett bra sätt för oss att nå ut till ungdomarna i Dalarna genom att nå deras kontakt ut i arbetslivet, studie- och yrkesvägledarna. Vi på HR och KTC har samarbetat med Arbetsmarknadskunskap samt Vård- och omsorgscollege för att nå studie- och yrkesvägledarna för högstadiet, gymnasiet samt vuxenutbildningen i Dalarna. Det är ett sätt att jobba långsiktigt och proaktivt med kompetensförsörjning som vi hoppas ger resultat längre fram, säger Asal Snickar, HR-specialist.

  Under dagen fick SYV-ledarna träffa medarbetare från vården som representerar olika verksamheter och yrken, lyssna till presentationer om framtiden inom vården, dela erfarenheter och diskutera samverkan. Under SYV-dagen deltog medarbetare från akuten, öron-näs- och halsmottagning, kuratorsenheten, ambulansverkssamheten, operation och labratoriemedicin. Besökarna fick även möjlighet att prova på några av momenten som ingår i Region Dalarnas prao-vecka, ett nytt koncept som erbjuds till elever i årskurs 8-9.

  SYV-ledarna fick träffa regionens medarbetare

  Besökarna fick gå runt i grupp till olika stationer och prata med medarbetare från regionen samt Vård och Omsorgscollege och Arbetsmarknadskunskap.

  En av SYV-ledarna på plats var Anna Carlsson, SYV på grundskolan i Säters kommun:

  – Som SYV är jag ganska ensam i mitt yrke därför är det värdefullt med erfarenhetsutbyte från kollegor inom andra kommuner en dag som denna. Det är väldigt nyttigt att få möjligheten att djupdyka i en branch. Det ger mig mycket kunskap som jag kan förmedla till barn och ungdomar. Med mer kunskap kan jag göra ett bra jobb på skolan när jag kommer tillbaka. Jag har bland annat lärt mig mer om bredden på yrken och vilka möjligheter som finns inom Region Dalarna.

  Syntolkning: Anna Carlsson.

  Mats Jackson, jobbar som SYV på grundskola, särskola och IM-skola i Gagnef kommun:

  – Det var lärorikt att höra om vilka möjligheter till jobb som finns inom regionen. Idag har jag fått möjligheten att prata med flera medarbetare om deras yrken, bakgrund och utbildning. Som SYV är mitt jobb att vägleda de elever som är osäkra inför sina val framåt. Ju mer information eleverna får om organisationer och företag, desto tryggare blir de i sina val.


  Syntolkning: Mats Jackson. Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
  Tillbaka