Syntolkning: Kvinna som snyter sig.

Försämrat vårdplatsläge på Falu lasarett till följd av sjukfrånvaro

Pressmeddelande – 9 december 2022

Just nu ökar smittspridningen av luftvägsinfektioner i Dalarna. På grund av hög sjukfrånvaro bland medarbetarna på Falu lasarett råder nu ett försämrat vårdplatsläge inom slutenvården och akutvården. ”Alla kan bidra till att begränsa smittspridningen och trycket på vården genom att följa de råd som finns” säger Fredrik Rücker.

Just nu ökar antalet bekräftade covid-19-fall i Dalarna. Den senaste tiden har också antalet RS-infektioner ökat, samtidigt som influensasäsongen är i gång. Till följd av den ökade smittspridningen av luftvägsinfektioner råder nu hög sjukfrånvaro bland Falu lasaretts medarbetare, vilket försämrar ett redan ansträngt vårdplatsläge.

Undersköterskor och sjuksköterskor vid alla kliniker erbjuds nu extraersättning för att öppna fler vårdplatser vid den somatiska slutenvården samt akutmottagningen på Falu lasarett, Mora lasarett, Ludvika lasarett och Avesta lasarett. Extraersättningen är en tillfällig lösning för att säkra bemanningen och öka antalet vårdplatser.

Det är nu viktigt att invånare fortsätter följa de råd och rekommendationer som finns för att begränsa smittspridningen:

  • tvätta händerna ofta och noggrant
  • stanna hemma från skola och arbete vid sjukdom
  • håll avstånd vid minsta symtom

Det är även fortsatt avgörande med vaccination.
– Alla som tillhör riskgrupp eller är äldre bör vaccinera sig mot influensa för att få skydd mot allvarlig sjukdom. Vad gäller covid-19 ser vi att det finns en förhöjd risk att bli allvarligt sjuk för den som tillhör riskgrupp men som inte tagit en påfyllnadsdos vaccin under hösten. Det är därför viktigt att ta de rekommenderade doserna, säger Fredrik Rücker.

Under jul och nyår finns det begränsat med vaccinationstider så passa gärna på att vaccinera dig innan helgerna. Boka din vaccinationstid och se aktuella drop-in tider på 1177.se/Dalarna

Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka