Syntolkning: Närbild på gravid kvinnas mage och hennes händer på magen i hemmiljö.

Gravida i Dalarna erbjuds vaccin mot kikhosta

Pressmeddelande – 10 januari 2023

Nu finns möjlighet för gravida i Dalarna att vaccinera sig mot kikhosta under graviditeten. ”Vaccinering mot kikhosta under graviditeten syftar framför allt till att skydda spädbarnet mot en allvarlig sjukdom, fram till dess att barnet själv kan vaccineras vid tre månaders ålder”, säger Sara Hogmark, mödrahälsovårdsöverläkare Region Dalarna.

Kikhosta är en mycket smittsam luftvägsinfektion, som brukar ge en besvärlig och långvarig hosta. För de yngsta spädbarnen kan kikhosta ge en mycket allvarlig och ibland livshotande sjukdom. De flesta spädbarn under sex månader som drabbas av kikhosta behöver sjukhusvård.

– Den som vaccineras under graviditeten bildar antikroppar, som förs över till barnet via moderkakan och barnet har därmed ett skydd när det föds. Vaccinet är väl beprövat under graviditet och har få biverkningar, säger Sara Hogmark.

Vaccineringen rekommenderas från graviditetsvecka 16 och fram till två veckor före förlossningen. Den sker i primärvården via en vårdcentral eller barnmorskemottagning och är avgiftsfri för patienten.

Information på 1177 om kikhosta och graviditet

Folkhälsomyndighetens information om vaccinationer för dig som är gravid

Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka