Region Dalarnas medarbetare Matilda Åberg tilldelas utmärkelsen "Årets handledare 2023" av Vård-och omsorgscollege.

Matilda utsedd till ”Årets handledare” i Dalarna – kan vinna nationellt i december

Nyhet – 19 oktober 2023

Utmärkelsen ges till en undersköterska som haft handledaruppdrag för elever som gör arbetsplatsförlagt lärande. ”Jätteroligt att ens jobb uppmärksammas”, säger Matilda Åberg, som till vardags arbetar på intensivvårdsavdelningen vid Falu lasarett.

Vård- och omsorgscollege bildades nationellt 2008 med syftet att vara en drivkraft i kompetensförsörjningen inom vård och omsorg. År 2016 instiftade föreningen den nationella utmärkelsen "Årets handledare" för att uppmärksamma medarbetare som är handledare för arbetsplatsförlagt lärande (APL). För andra året i rad delas utmärkelsen ut regionalt i Dalarna och det är Region Dalarnas medarbetare Matilda Åberg som tilldelas "Årets handledare 2023" med motiveringen:

"Med tålamod och stor kunskap om avancerad omvårdnad på intensiven i Falun har Matilda en stor förmåga till att handleda undersköterskeeleverna på ett pedagogiskt sätt. Matilda lyckas att med ett stort engagemang fånga elevens tveksamheter och frågor och samtidigt utföra högspecialiserad omvårdnad till de intensivvårdskrävande patienterna, hon kan förklara och visa för eleven vad hon gör och varför och bjuder välkomnande in eleven att delta i omvårdnaden tillsammans henne. Matilda är en stolthet för vår yrkesprofession som undersköterska!"

Matilda har arbetat inom Region Dalarna sedan 2011, varav de sista nio åren på intensivvårdsavdelningen vid Falu lasarett. Hon uttrycker stor stolthet kring sitt yrke som undersköterska.

– Jag tycker jobbet är jätteroligt och känner mig trygg i min roll. Jag tror det är därför jag brinner extra mycket för att lära ut till andra och se dem växa. Som elev kommer du in i en helt ny miljö med patienter som ligger i respirator och är uppkopplade med övervakning med mera. Att se eleven växa in i sin roll som blivande undersköterska under dessa veckor gör mig stolt, säger Matilda och fortsätter:

– Som handledare är du inte bara ett stöd för den som är ny, du får också bekräftelse på att du kan. Du får mycket tillbaka själv. Jag kommer absolut vara handledare igen, säger Matilda.

Matilda går nu vidare som Dalarnas nominering för den nationella utmärkelsen. Den delas ut vid rikskonferensen i Stockholm den 5-6 december, som i år är en jubileumskonferens då föreningen firar 15 år.

Handledare viktiga för Region Dalarna

Prognoser visar att det behövs fler undersköterskor inom vård-och omsorgsyrket de kommande åren och där spelar handledare en viktig roll enligt Eva Sens som är studierektor APL för Region Dalarna.

– Våra handledare är otroligt viktiga för Region Dalarna. De delar med sig av sin kunskap och erfarenhet vilket ger nya kollegor och elever goda förutsättningar att trivas och växa i sin yrkesroll. Våra handledare är också stolta ambassadörer för vård-och omsorgsyrket, vilket vi ser smittar av sig, säger Eva Sens.

Matilda uppmärksammades på sin arbetsplats den 19 oktober av kollegor samt representanter från facket, politiken och tjänstemannaorganisationen:

  • Christina Brus - regional processledare för Vård- och omsorgscollege
  • Anna Eklund - facklig representant, Kommunal
  • Sebastian Karlberg - politisk representant (S)
  • Eva Sens - studierektor APL Region Dalarna
  • Ulrika Nelzén - avdelningschef vid Centrum för vårdbildning och ordförande för Vård-och omsorgscollege regionalt.
Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka