Foto: Sony Music

Miss Li får Region Dalarnas kulturpris 2022

Pressmeddelande – 25 oktober 2022

Idag, den 25 oktober, har kultur- och bildningsnämnden i Region Dalarna fattat beslut om att tilldela sångerskan, textförfattaren, pianisten och kompositören Linda Karlsson, Miss Li, årets kulturpris. ”Jag kan inte beskriva i ord vilken otrolig ära det är att få ta emot Region Dalarnas kulturpris 2022. Från botten av mitt hjärta, tack!”, säger Miss Li.

Kulturpriset har, med undantag för pandemiåret 2020, delats ut sedan 1963. Priset går till en person eller organisation verksam i Dalarna inom litteratur, konst, musik eller annat kulturområde. Prissumman är på 100 000 kronor.

- Vi är glada att kunna presentera en nationellt så uppmärksammad artist som Miss Li. Hennes musikalitet och produktivitet är imponerande. Hennes texter har ett tydligt budskap till unga människor om att det är okej att vara olika. Det vill vi gärna lyfta lite extra, säger Mursal Isa (MP), ordförande i kultur- och bildningsnämnden.

  Idag beslutades även mottagare av årets fyra kulturstipendier. Till yrkesverksamma konstnärer delas två stipendier ut om 50 000 kr vardera, som i år tillfaller Idris Jafo och Mattias Helje. Oetablerade konstnärer tilldelas ett stipendium om 25 000 kronor vardera. I år går dessa till Ebba Eriksson och Hanna Köpman. Kulturstipendierna delas ut till konstnärer som bor eller verkar i Dalarna, eller som har någon annan form av anknytning till länet.

  - Vi tycker att vi har god bredd bland årets stipendiater - från immateriellt kulturarv till världsmusik och nutida textilkonst, säger Mursal Isa.

   Kulturpris och stipendier delas ut vid Region Dalarnas fullmäktigesammanträde den 14 november 2022. I samband med fullmäktige bjuds pressen in att bevaka prisutdelningen.

   Motivering kulturpristagare 2022:
   ”Med kraft, lekfullhet och intensiv scennärvaro fångar Miss Li sin publik. Ett konstnärskap i ständig utveckling som tar nya vägar utan att förlora fotfästet, med ett budskap om att våga tro på sig själv och att få vara den man är. Med outtröttlig energi berör Miss Li oss i stunden och på djupet. ”

   Om pristagaren:
   Borlängebördiga Linda Karlsson, född 1982, är sångerska, textförfattare, pianist och kompositör. Hon har under artistnamnet Miss Li utgivit ett tiotal album samt turnerar ständigt både inom och utanför Sverige.

   Kulturstipendiater yrkesverksamma konstnärer:

   Idris Jafo, musiker. Bor och verkar i Borlänge.
   Motivering:
   ”Mästerlig sazspelman som med stor öppenhet delar med sig av sin musik från Syrien, och nyfiket tar sig an Dalarnas folkmusiktradition. Idris är en musikalisk brobyggare och en nyckelperson för nyanlända musiker i Dalarna.”

   Mattias Helje, smed. Bor och verkar i Lima i Västerdalarna.
   Motivering:
   ”Med stor kunskap om äldre smide och med en unik hantverksskicklighet levandegör Mattias en del av Dalarnas immateriella kulturarv.”

   Kulturstipendiater oetablerade konstnärer:

   Hanna Köpman, textilkonstnär. Från Orsa.
   Motivering:
   ”I sitt examensarbete från Borås Textilhögskola gestaltar Hanna med ett tydlig eget formspråk samtida samhällsutmaningar på ett filosofiskt sätt.”

   Ebba Eriksson, klarinettist. Från Falun.
   Motivering:
   ”Klarinettist som vunnit Dalasinfoniettans båda tävlingar Musica Akustica och Dalasolist. Ebba söker ständigt nya uttryck i sitt musicerande och spås en lysande framtid inom den klassiska musiken.”

   Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
   Tillbaka