Tre ambulanser står utanför ambulansstationen i Sälen

Nu är ambulansstationen i Sälen invigd

Nyhet – 9 oktober 2023

Torsdag den 5 oktober 2023 invigde Sälens ambulansverksamhet de nya lokalerna. ”Nu kan människor i Sälen få snabbare akutsjukvård och sjuktransport” säger Hans Sandgren, 1:a linjens chef på ambulanssjukvården Malung-Sälen.

Den nya ambulansstationen har fyra garageplatser och ger utrymme för tre dygnet-runt ambulanser vid behov. Utöver det finns även en sjukbil.
– Den här investeringen säkerställer arbetet med att korta utryckningstiderna i Dalarna vid akuta larm. I Sälen arbetar ambulansen också med palliativ vård i hemmet i nära samarbete med lasarettet i Mora, vilket är lite speciellt och visar på den breda kompetens som ambulansverksamheten har. Det skapar en trygghet för människorna i norra och västra Dalarna, där de flesta bor på landsbygden, och där även ett stort antal besökare vistas delar av året, säger Sofia Jarl (C), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Den nya stationen ligger på västra sidan älven, nedanför fjället. Det nya läget, nära skidanläggningarna, bedöms vara en optimal utgångspunkt för ambulansutryckning.
– Sälens ambulansverksamhet ger sjukvård i glesbygd, men också i ett växande turistområde där det under vintersäsongen ställs krav på ökad ambulansberedskap. Den nya stationen är av stor betydelse för att kunna bemöta utvecklingen, säger Fredrik Forselius, verksamhetschef för ambulanssjukvården i Dalarna.

Oktober 2020 tog Region Dalarnas hälso- och sjukvårdsnämnd beslut om att godkänna förslaget att bygga en ny ambulansstation i Sälen. Stationen stod klar för verksamhet februari 2023 och driftsattes i mars. Under våren och sommaren har rekrytering av ambulanssjuksköterskor ägt rum för att säkerställa en god bemanning.
– Nu är alla tjänster på plats i Sälen tillsatta, vi har också rekryterat till nästan alla tjänster som är placerade både i Sälen och på andra orter, så det ser ljust ut, säger Hans Sandgren.

Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka