Syntolkning: MR-kamera.

Ny MR-kamera på Avesta lasarett invigd – ökar tillgängligheten och kortar väntetider

Nyhet – 16 februari 2023

”Det är jätteroligt att vi nu är i hamn med att stärka MR-kapaciteten i Region Dalarna. Att placera en MR-kamera i Avesta stärker kompetensen på Avesta lasarett, det stärker också regionens robusthet och gör att invånarna i södra Dalarna inte behöver resa så långt för den här typen av undersökningar", säger Sofia Jarl (C), hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande.

Den 15 februari invigdes den nya MR-kameran på Avesta lasaretts röntgenavdelning. MR-kameran beräknas vara i full drift under våren 2023 och är en del av den pågående utbyggnaden och ombyggnationen av Avesta lasaretts röntgenavdelning.

– En magnetkamera på Avesta lasarett gör att vi inte behöver skicka akuta och inneliggande patienter till Falun, och en utökad MRT-kapacitet i länet innebär kortare väntetider för Dalarnas patienter eftersom tillgängligheten till MR-undersökningar ökar, säger Marita Backius Wiklund, platschef röntgenavdelningen Avesta lasarett.

Magnetresonanstomografi (MRT, MRI eller MR), även kallat magnetkameraundersökning, är en medicinsk teknik för bildgivande diagnostik. En MR-kamera kan ta detaljrika bilder av kroppens inre med hjälp av magnetfält och radiovågor.

– Den nya magnetkameran har större undersökningsöppning vilket gör att vi lättare kan undersöka patienter med klaustrofobi och de som inte ryms i nuvarande kameror. Vi har också möjlighet att visa video under tiden man undersöks, säger Marita Backius Wiklund.

Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka