Region Dalarna satsar på nytt projekt för förlossningsrädda

Pressmeddelande – 6 december 2022

”Projektet ska öka kontinuiteten och tryggheten för gravida med förlossningsrädsla och behov av extra stöd ska föda i länet, oavsett bostadsort. Avsikten är att den gravida ska få träffa samma barnmorska under graviditet, förlossning och den första tiden efter barnets födelse” säger projektledare Klockar Linda Nääs.

Projektet, som sker i samverkan mellan mödrahälsovården och förlossningen, startade i september 2022 och ska pågå minst två år. Fem barnmorskor, Karin Andersdotter, Åsa Hemmilä, Fatima Wickman, Anna Ohlson och Klockar Linda Nääs ingår i projektet och kommer att ge vård till den som är förlossningsrädd. Avsikten är att den gravida ska få träffa samma barnmorska under graviditet, förlossning och den första tiden efter barnets födelse. De som vill ha mer information och delta kan kontakta sin barnmorska i mödrahälsovården

– Det här är ett steg mot en mer jämlik mödra- och förlossningsvård i Dalarna. Att öka barnmorskekontinuiteten i vårdkedjan, från mödravård till eftervård och familjecentral, ökar tryggheten för både förlossningsrädda gravida och närstående. Här är också en ökad digitalisering av vårdkedjan en viktig faktor, säger Sofia Jarl (C), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Projektgruppens arbete bedrivs på familjecentralen Elsborg, via digitala appen Min-Vård och på förlossningsavdelningen i Falun och Mora. Gravida från hela länet kan delta.

Den som väljer att delta erbjuds från mitten av graviditeten att träffa barnmorskor som ingår i projektet via fysiska träffar, alternativt via appen Min-Vård. Gravida som inte har möjlighet att följa graviditetskontroller i Falun kommer erbjudas träff med barnmorska i projektet via appen Min-Vård, utöver de kontroller som görs på barnmorskemottagning där de bor.

– När det är dags att föda tar den gravida kontakt med barnmorskan i teamet som möter upp på förlossningen. Det gör att man hinner bygga en relation och arbeta fram strategier för förlossningen med en person som förhoppningsvis också är med under förlossningen, säger Klockar Linda Nääs.

Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka