Syntolkning: Region Dalarnas logotyp

Region Dalarna stoppar inköp från Mondelez

Pressmeddelande – 22 juni 2023

Region Dalarna har idag beslutat om ett stopp för inköp av varor från Mondelez som har verksamhet i Ryssland.

– Ingen kan göra allt – men alla kan göra något. Därför har vi idag beslutat att vår region tillsvidare inte ska köpa in varor från Mondelez. Företagets kopplingar och ekonomiska stöd till Ryssland ligger bakom beslutet. Dalarnas skattepengar ska inte gynna bolag som bidrar till att finansiera Rysslands krigskassa, säger regionrådet Elin Norén (S).

Regionstyrelsens presidium, som består av Elin Norén (S), Sofia Jarl (C) och Björn Ljungqvist (M), står bakom beslutet. Det innebär ett inköpsstopp från Mondelez. De varor som redan köpts in från Mondelez kommer att säljas tills de tar slut i regionens lager. Region Dalarna har sedan för avsikt att använda andra leverantörer av de produkter som fram tills nu köpts in från Mondelez.

– Vi hoppas också att människor använder sin konsumentmakt för att välja andra produkter än sådana som gynnar odemokratiska och aggressiva länder som Ryssland, säger regionrådet Sofia Jarl (C).

– Det är aldrig roligt att stänga ute en leverantör, men med tanke på det övergrepp som pågår i Ukraina kan vi inte låta bli att agera, säger regionstyrelsens andre vice ordförande Björn Ljungqvist (M).

Region Dalarna arbetar för ökad hållbarhet i alla led. Regionen ser alltid över leverantörer och produkter, för att göra kloka och etiska val. Enligt Region Dalarnas upphandlingspolicy ansvarar regionstyrelsen för övergripande styrning, ledning och strategisk analys inom inköpsområdet.

Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka