Rekommendation om vaccination mot covid-19 för barn 12–17 år tas bort

Pressmeddelande – 5 oktober 2022

"Det är mycket glädjande att vi nu ser att barn och unga drabbas allt lindrigare och att rekommendationen om allmän vaccination kan tas bort för friska barn. Det är ett steg i rätt riktning i pandemin" säger Fredrik Rücker, smittskyddsläkare.

Från och med den 1 november slutar den allmänna rekommendationen om vaccination mot covid-19 för åldern 12 till 17 att gälla. Det beror på att viruset fortsätter förändras och att symtomen blir allt lindrigare hos barn och unga som smittas.

– Barn blir allt mindre sjuka i covid-19 och behöver därmed inte vaccinets skydd mot allvarlig smitta och död. Det är därför rekommendationen tas bort. Barn och unga som redan är vaccinerade har alltså ingen anledning att vara oroliga, det har inte framkommit några nya risker med att bli vaccinerad, säger Fredrik Rücker, smittskyddsläkare.

För barn och unga med sjukdomar och tillstånd som gör att de kan bli extra sjuka av luftvägsinfektioner kvarstår rekommendationen att vaccinera sig från fem år. Det är behandlande läkare som avgör om barnet behöver vaccinera sig.

Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka