Syntolkning: Bebis sover lutad mot vuxen persons axel.

Skydda de yngsta barnen mot RS-virus – tvätta händer, stanna hemma, håll avstånd

Pressmeddelande – 5 december 2022

Den senaste veckan har antalet små barn som behöver vård på grund av RS-infektioner ökat i Dalarna: ”Nu måste vi skydda de små barnen från RS-virus – på samma sätt som vi tidigare har strävat efter att skydda de äldre från covid-19 och influensa”, säger Peter Erensjö, barnläkare och verksamhetschef barn- och ungdomsmedicin, Region Dalarna.

Just nu ökar spridningen av RS-virus i hela landet. Även i Dalarna syns en ökning.

– RS-virus ger förkylningssymtom hos äldre barn och vuxna, men hos spädbarn kan RS-viruset orsaka andningssvårigheter och de kan behöva sjukhusvård. I enstaka fall kan barnen till och med behöva intensivvård, säger Peter Erensjö.

  RS-viruset sprids vid nära kontakt med infekterade personer. RS-infektionerna brukar öka under vinterhalvåret och klinga av fram på vårkanten. Förra året var det stor smittspridning av RS-virus i landet och nationellt sett var det många barn som vårdades på sjukhus, men barnen i Dalarna behövde inte sjukhusvård i samma omfattning.

  – Det tror vi beror på att många här var så noggranna att följa råden om att tvätta händer, stanna hemma vid symtom och hålla avstånd och vi vill uppmana alla att vara lika noggranna i år, säger Peter Erensjö.

  – Under pandemin har alla tänkt på att hålla distans och stanna hemma även vid lindriga symtom. Det innebär att många barn aldrig har mött viruset förut och därför nu är extra mottagliga för att bli smittade.

   Det som behövs för att bromsa smittspridningen av RS-virus är samma beteenden som under coronapandemin:

   • Tvätta händerna ofta och noggrant.
   • Stanna hemma om du är sjuk.
   • Håll avstånd vid minsta symtom.

   – Är du det minsta förkyld så avstå från att besöka barnbarn eller bekanta med småbarn. Undvik att gå ut med spädbarn på köpcentrum och i folksamlingar. Och låt barnen stanna hemma från förskola och skola vid förkylningssymtom, annars kan de smitta andra barn som i sin tur kommer hem och smittar småsyskon, säger Peter Erensjö.

   Läs mer om RS-virus hos barn på 1177.se/Dalarna

   Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
   Tillbaka