Snart rullar Region Dalarnas nya buss för sjuktransporter

Pressmeddelande – 16 september 2022

Idag 16 september invigdes regionens nya buss för sjuktransporter. ”Bussen kommer både att avlasta ambulanssjukvården och vara en resurs vid större olyckor och händelser”, säger Fredrik Forselius, verksamhetschef för ambulanssjukvården i Region Dalarna.


Bussen som har plats för 28 sittande och fyra liggande patienter ska i första hand transportera patienter mellan Dalarna och Akademiska sjukhuset i Uppsala. Den kommer att bemannas med ambulanspersonal och sjuksköterska kommer att finnas ombord för att, i första hand, ta hand om liggande patienter.
– Det här är ett led i att skapa en ambulanssjukvård i världsklass med kortare utryckningstider då vi kan använda rätt ambulans till rätt patient. Att använda bussen för patienter som kräver mer sjukvård under transporten till och från andra sjukhus innebär att våra ambulanser kan vara kvar i Dalarna och rycka ut på akuta uppdrag, säger Sofia Jarl (C), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

I bussen finns det möjlighet till medicinsk övervakning, läkemedelsadministration och allmän omvårdnad.
– Det här är en viktig resurs som kommer att bidra till en ökad resekomfort och patientsäkerhet för de som behöver vårdas i Uppsala. Den kommer också att avlasta ambulanssjukvården då de liggande patienter som nu kan åka med bussen annars hade behövt åka med ambulans, säger Fredrik Forselius, verksamhetschef för ambulanssjukvården i Region Dalarna.

Bussen kommer även att vara tillgänglig vid behov för allvarliga händelser, olyckor och större evenemang och ingå i region Dalarnas krisorganisation.
– Att ha en buss tillgänglig för sjuktransporter i händelse av till exempel större olyckor där många behöver omhändertas kan vara avgörande, säger Fredrik Forselius.

Bussen beräknas vara i bruk i slutet på september.

Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka