Undvik att bli allvarligt sjuk, vaccinera dig mot influensa

Undvik att bli allvarligt sjuk – vaccinera dig mot influensa

Pressmeddelande – 17 november 2022

Är du över 65 år, har kronisk sjukdom eller är gravid, är det extra viktigt att du vaccinerar dig mot influensa, även om du har vaccinerat dig mot covid-19. ”Tillhör du någon av grupperna som rekommenderas influensavaccination är det viktigt att du bokar tid för att vaccinera dig”, säger Fredrik Rücker.

Smittskydd Dalarna kan se att färre bokar tid för influensavaccin i år än förra året. De senaste influensasäsongerna har varit ovanligt milda, sannolikt på grund av de restriktioner som funnits under covid-19-pandemin, men i år finns risk för en ökad smittspridning av influensa.

– Det är bekymmersamt om färre vaccinerar sig mot influensa. Influensavirus är väldigt smittsamt och kan leda till allvarlig sjukdom, främst för äldre och riskgrupper. Vaccination mot influensa ger ett skydd hos de personer som löper störst risk att få livshotande influensa eller försämring av underliggande sjukdom. Vänta därför inte med att boka din tid för influensavaccination, det finns gott om tider att boka, säger Fredrik Rücker.

Covid-19 vaccination skyddar inte mot influensa understryker Fredrik Rücker:

– Även om du är vaccinerad mot covid-19 kan du bli svårt sjuk i influensa, du behöver därför vaccinera dig med influensavaccin för att ha ett skydd mot influensa. Samma gäller om du haft en covid-19-infektion, du kan fortfarande bli sjuk av influensa även fast du har varit sjuk i covid-19.

Vaccinet är kostnadsfritt för äldre och riskgrupper. Läs mer här om vilka grupper som rekommenderas influensavaccination Vaccination mot influensa - 1177

Influensavaccin och påfyllnadsdos av vaccin mot covid-19
Om vaccination mot influensa sammanfaller med vaccination mot covid-19 går det bra att ta båda vaccinen samtidigt. När du kommer för att få din influensavaccination har du möjlighet att få en covid-19 vaccination samtidigt, du kommer att få frågan på plats.

Information om drop -in hur du bokar tid för influensavaccination: https://www.1177.se/Dalarna/behandling--hjalpmedel/vaccinationer/vaccination-mot-influensa/#section-114368

Läs mer om vaccination mot influensa på 1177.se/influensavaccin

Tidigare nyhet om årets influensavaccinering:
Skydda dig själv och andra genom att vaccinera dig mot influensa | Region Dalarna (mynewsdesk.com)

Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka