Syntolkning: Bord med böcker

Upptäck litteraturen i Dalarna på dalalitteraturen.se

Pressmeddelande – 22 maj 2023

Webbplatsen är uppbyggd kring en interaktiv karta där besökaren kan hitta författare och litterära platser över hela länet. ”Kartan kan ge inspiration till att upptäcka nytt. Kanske nya genrer, eller bortglömda författarskap och skildringar av vårt landskap genom tiderna”, säger bibliotekskonsulent Lina Josefsson.

Dalabiblioteken nylanserar dalalitteraturen.se för att lyfta litteraturen i länet. På sidan finns en interaktiv litteraturkarta över drygt hundra författare och ett femtiotal platser att upptäcka.

– Här finns en stor bredd, alltifrån det litterära kulturarvet så som Dan Andersson och Ottilia Adelborg till samtida nyutgiven litteratur. Det kan handla om bygderomaner, samtida poesi, litteratur för barn och unga, deckare och feelgood, alla genrer har en plats på kartan. Alla ska kunna hitta en ingång, säger Lina Josefsson bibliotekskonsulent Länsbibliotek Dalarna.

Res med litteraturen

Kartan innehåller klassiska besöksmål med koppling till olika författare, exempelvis författarhem och museer. Här finns även platser som omskrivs i litteraturen, alltifrån Falu Gruva till ett torg eller konditori som figurerar i en roman eller diktsamling.

– Vi har lyft fram ett axplock av litterära verk som på olika sätt utspelar sig i Dalarna. Den sydligaste platsen är motorstadion i Avesta och den nordligaste är Sälenfjällen. Med tiden kommer innehållet att växa i takt med att vi upptäcker nya författarskap och omskrivna platser.

Lyssna på litteraturen

Till några av de omskrivna platserna finns inlästa textutdrag. Inläsningarna har gjorts av skådespelare från Folkteatern i Dalarna och två dikter av Dan Andersson har lästs in av skådespelaren Maria Norgren. Exempel på inlästa texter är utdrag ur Carola Hanssons Augustprisnominerade roman Minnestrådarsom till stor del utspelar sig i Falun och Göran Greiders dikt ”Kvarnsveden”.

Dalalitteraturens syfte är att synliggöra Dalarnas litterära kulturarv och samtida författarskap och vara en samlingsplats för Dalarnas litteraturliv.

Länsbibliotek Dalarna, som är en del av Dalabiblioteken, har tagit fram sidan.

Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka