Händer på rullstolshjul

Hjälpmedelsshopen

2023 togs beslut om avveckling av Dalarnas hjälpmedelsbutiker. Beslutet påverkar inte personligt förskrivna hjälpmedel.  

Avvecklingen av hjälpmedelsbutikerna i Dalarna förväntas vara klar våren 2024. Hjälpmedelsbutiken som funnits vid Ludvika lasarett stängde den 20 oktober 2023, medan butikerna på Mora lasarett och vid Dalarnas hjälpmedelscenter i Borlänge stänger den 22 december 2023. Butiken vid Falu lasarett har öppet fram till sista april 2024.  

Region Dalarnas hjälpmedelscenter har under hösten 2023 arbetat tillsammans med berörda kliniker och länets kommuner för att se över behov av och säkerställa tillgång till hjälpmedel som behöver finnas tillgängliga i direkt anslutning till utskrivning från lasaretten.

Visningsexemplar av produkter kommer att finnas kvar i visningsmiljöerna, där det också kommer att finnas möjlighet att få tips och råd kring stöd för olika vardagsaktiviteter.

För mer information läs: 
Avveckling av länets Hjälpmedelsbutiker 

Borlänge

Butiken avvecklas den 22 december 2023. Öppettiderna kan variera under vecka 51.

Falun

Falu lasarett (i stora entrén)

Måndag-torsdag kl 09.00-16.00, fredag kl. 09.00-14.00. Lunchstängt torsdagar och fredagar kl. 12.00-13.00.

Dag före helgdag stänger shopen kl. 14.00, helgdagar stängt.

Mora

Butiken avvecklas den 22 december 2023. Öppettiderna kan variera under vecka 51.

 

Dessa köpevillkor gäller produkter som köps i Region Dalarnas  Hjälpmedelsbutiker.

Betalning

För privatpersoner gäller betalning med betalkort eller Swish. I undantagsfall kan försäljningsstället skicka produkten till kunden mot postförskott. Postförskottsavgift och frakt tillkommer. Kunden betalar moms.

Garanti

Konsumentköplagens bestämmelser gäller beträffande fel i vara.

Öppet köp

14 dagars öppet köp om inte annat anges. Kvitto erfordras. Öppet köp gäller inte bruten förpackning. 

Reklamation

Kunden har enligt Konsumentköplagen rätt att reklamera en produkt. Förutsättningen är att det kan styrkas att felet fanns vid inköpstillfället, och inte beror på slitage. Kunden kontaktar försäljningsstället. Kvitto erfordras för reparation eller annan åtgärd.

År 2001 togs politiskt beslut i Landstinget Dalarna att vissa hjälpmedel, där inte hälso-och sjukvårdens kunskap krävs, ska bekostas av den enskilde. 2007 startade därför landstinget butiker i egen regi. Hjälpmedelsshopen drivs av Dalarnas Hjälpmedelscenter.

Syftet är att öka tillgängligheten till hjälpmedel och produkter som är svåra att hitta på öppna marknaden. När en produkt så småningom går att köpa i "vanlig" affär, ska den inte säljas i regionens butiker. Försäljning sker också till viss del inom regionens övriga verksamheter.