Fokus på psykisk hälsa i Dalarna 10 – 16 oktober

Pressmeddelande – 6 oktober 2022

I samband med Världsdagen för psykisk hälsa den 10 oktober 2022 bjuder Region Dalarna och länets kommuner in till en händelserik vecka med föreläsningar, workshops, kultur och samtal på temat psykisk hälsa. "Vi vill öka medvetenheten, minska fördomar och myter och få människor att våga prata om psykisk hälsa" säger Cecilia Tegelberg, suicidpreventionssamordnare.

Under temaveckan berättar olika aktörer i länet om hur de arbetar för att invånare i Dalarna ska må bra, men ger även kunskap om vad invånarna själva kan göra för att påverka sin hälsa och vilket stöd som finns att få om de eller någon i deras närhet mår dåligt.

Några av Sveriges främsta föreläsare kommer att medverka, bland annat Attilda Yoldas, uppmärksammad journalist, aktivist och bloggare som kommer att prata om machokultur och psykisk ohälsa. Simon Häggström, författare och polisinspektör specialiserad på prostitution och människohandel för sexuella ändamål föreläser om människohandel och Annika Östberg berättar om sin tid i ett amerikanskt fängelse. Medverkar gör också Teater Satelliten, en inkluderande teaterensemble, som visar hur det kan vara att leva med psykisk ohälsa och om att se ljuset som sipprar in.

Invigning i Stora Tuna Kyrka

Temaveckan invigs i Stora Tuna Kyrka i Borlänge den 10 oktober. Stefan Lindström, musiker och artist, berättar om sin resa från att ha suicidtankar till att 2022 stå på scenen i tv. Under kvällen delar Erika Gustafsson med sig av sina erfarenheter av att vara förälder till ett försvunnet barn. Även Missing people kommer att vara på plats. Invigningen kan även följas digitalt.

Mer information och veckans program finns på:
Programöversikt 10 - 16 oktober - Region Dalarna

Mer om temaveckan

Fokus på psykisk hälsa i Dalarna genomfördes första gången 2019 och har sedan dess vuxit sig större med fler medverkande och programpunkter.
– Vi har ett brett program som vi tror har programpunkter som är viktiga för alla, såsom föräldrastöd, levnadsvanor och psykisk hälsa, HBTQ-frågor, spelberoende, medicinsk yoga och mycket mer, säger Therese Olsson, brukarinflytandesamordnare.

Det är Region Dalarnas avdelning för hälsa och välfärd som inom den regionala samverkans- och stödstrukturen (RSS) har i uppdrag att genomföra veckan "Fokus på psykisk hälsa i Dalarna". En arbetsgrupp bestående av representanter från kommunerna och regionen har tillsammans arbetat fram årets program.

Läs mer om RSS här: 
Vad är en regional samverkans- och stödstruktur (RSS)? - Region Dalarna

Temaveckan arrangeras mellan 10-16 oktober 2022. Aktiviteter sker på flera ställen i länet, både på plats och digitalt. Den största delen av aktiviteterna är kostnadsfria.

Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka