Syntolkning: Grafisk bild över åtta målområden för en god och jämlik hälsa: tidiga livet, kunskaper, arbete, inkomst, boende, levnadsvanor, delaktighet samt hälso- och sjukvård.

Ny folkhälsorapport från Region Dalarnas hållbarhetsavdelning

Nyhet – 15 juni 2023

Folkhälsorapport Dalarna 2023 visar bland annat fortsatt sviktande skolresultat i årskurs 9. ”Skillnader i livsvillkor växer mellan olika grupper i Sverige och Dalarna. Utvecklingen kan vändas men det kräver åtgärder i hela samhället, säger Johan Hallberg, samhällsmedicinsk läkare, Region Dalarna.

Rapporten som är framtagen av regionens hållbarhetsavdelning visar bland annat fortsatt växande skillnader i hälsa mellan socioekonomiska grupper, sviktande skolresultat i årskurs 9, växande försörjningsbörda samt stigande antal sjukskrivningar med psykisk ohälsa som orsak.

– Skillnader i livsvillkor växer mellan olika grupper i Sverige och Dalarna, vilket är skadligt för samhället som helhet. Utvecklingen kan vändas men det kräver åtgärder i hela samhället, i alla sektorer och på alla nivåer. Ökad samverkanskompetens är nyckeln, säger Johan Hallberg, samhällsmedicinsk läkare, Region Dalarna.

Utöver detta visar rapporten på fortsatt minskning av hjärtinfarkter och minskad andel barn som lever i ekonomisk utsatthet.

Folkhälsorapport Dalarna 2023 är både en uppföljning av rapporten om covid-19-pandemin och folkhälsopolitikens målområden i Dalarna från 2021. Rapporten är också ett arbetsmaterial i processen att välja ut indikationer till den löpande, digitala och interaktiva folkhälsorapporteringen som är under utveckling hos Region Dalarna.

Läs rapporten: Folkhälsorapport Dalarna 2023

Mer om folkhälsa på Region Dalarnas webbplats

Kontakt för frågor om Folkhälsorapport Dalarna 2023:

Johan Hallberg, samhällsmedicinsk läkare, Region Dalarnas hållbarhetsavdelning

Mobil: 076-770 76 50

E-post: johan.hallberg@regiondalarna.se

Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka