Mycoplasma genitalium

Reviderad 2024-01-01. Förtydligande rörande provtagning av partner. Utförligare stycke om interaktion med QT-förlängande läkemedel.

Förstahandspreparat

Azithromycin*

Övriga rekommenderade preparat
Moxifloxacin*

___________________________________________________________________

= generiskt utbyte på apotek

Bakgrund

Infektion med mycoplasma genitalium är sexuellt överförbar men inte lika vanlig som klamydia. Okomplicerad ger den, liksom klamydia, symtom på uretrit/cervicit men är liksom klamydia ofta symtomfri. Kunskapen om komplikationer är ofullständig. Studier talar för att den obehandlad kan leda till endometrit, salpingit, epididymit och eventuellt förekomma vid reaktiv artrit. Mycoplasma genitalium lyder inte under smittskyddslagen.

Utredning

Provtagning för mycoplasma genitalium rekommenderas endast vid klamydialiknande symtom, vid samma tillfälle som klamydia-gonorrétest, eller då patienten har symtom och initialt klamydia-gonorrétest utfallit negativt. Dessutom rekommenderas provtagning på fast partner till patient med mycoplasma genitalium och då partner fått uretrit/cervicit behandling.

Aktuell partner i pågående relation behandlas i regel efter provatagning där resistensbestämning finns besvarad. Observera att provet kan vara negativt vid ett lågt bakterieantal.
Provtagning av asymtomatiska patienter som inte har fast partner med känd mycoplasma genitalium-infektion rekommenderas ej.

Farmakologisk behandling

Doxycyklin i ”klamydiados” är inte tillräckligt.
Azitromycin 500 mg första dagen följt av 250 mg x 1 i 4 dagar (recept på 250 mg, 6 st) ger oftast utläkning.
Senaste åren har man sett en ökande azitromycinsresistens hos mycoplasma genitalium-bakterien. Resistensbestämning mot azitromycin görs därför på alla positiva prover.

Vid resistens mot azitromycin ges behandling med moxifloxacin 400 mg x 1 i 7 dagar. Observera att moxifloxacin är kontraindicerat till barn/ungdomar under 18 år pga möjlig broskpåverkan hos växande individer. Kontakt tas med STI-mottagningen vid frågor kring detta.

Vid graviditet: Behandling ska om möjligt undvikas under den första trimestern. Azitromycin, moxifloxacin och doxycyklin är klassificierade enligt klass 2 (enligt Janusmed Region Stockholm). Om en gravid kvinna har en infektion orsakad av resistent mycoplasma genialium tas kontakt med STI-mottagningen.

Observera att både azitromycin och moxifloxacin interagerar med flera QT-förlängande läkemedel vilket kommer upp som en D-interaktion. Det kan leda till att kontroll av EKG är indicerad eller till behov av tillfällig utsättning av vissa läkemedel. I sällsynta fall kan azitromycin respektive moxifloxacin inte ges. Se separat dokument ” Handläggning vid behandling av patient med mycoplasma genitalium som står på QT-förlängande läkemedel” (internt dokument, nås endast via Region Dalarnas nätverk). Förbehandling med doxycyklin rekommenderas till patienter med QT-förlängande läkemedel för att försöka minska risken för resistensutveckling vid azitromycinbehandling och därmed kunna undvika att ge dessa patienter behandling även med moxifloxacin. Patienter med kongenitalt QT-syndrom skall inte behandlas med dessa läkemedel.

Uppföljning

Kontrollprov lämnast tidigast 4 veckor efter påbörjad behandling och rekommenderas alltid om patienten har kvarvarande symtom efter behandlingen. Vid misstanke om resistens mot moxifloxacin tas kontakt med STI-mottagningen för ställningstagande till om prov ska skickas för resistensbestämning (skickas för närvarande till Danmark).