Region Dalarnas webbplats använder cookies för att fungera bra.

Läs mer om användningen av cookies här.

 

Sexuellt överförda infektioner (STI)

STI (sexually transmitted infections) är samlingsnamn för infektioner som kan överföras vid sexuell kontakt, till exempel klamydia, gonorré, herpes, kondylom, hepatit B och hiv.

Gemensamt för flera av dessa infektioner är att man kan vara infekterad men sakna symtom. En smittad person kan därför föra smittan vidare utan att vara medveten om det. Några av STI-sjukdomarna är anmälningspliktiga enligt smittskyddslagen, vilket innebär att dessa fall ska anmälas till smittskyddsläkaren.

Patienten har rätt till kostnadsfri provtagning och behandling, även vid bara misstanke eller oro för infektion. Patienten har också skyldighet att medverka vid smittspårning för att partners/kontakter ska kunna få information, ta prov och få behandling om de är smittade.

Aktuellt

Har du eller din verksamhet rutiner för vad som gäller vid provtagning och behandling av sexuellt överförbara infektioner? Vad behöver jag veta om smittspårning? Vem har ansvaret när provet är positivt?

Den 2:a oktober kan du få svar på dessa frågor genom att anmäla dig till utbildning i smittspårning av sexuellt överförda infektioner. Målgruppen för utbildningen är chefer och personal inom primärvård och ungdomsmottagning eller övriga som i sitt arbete kommer i kontakt med patienter med STI. Utbildningen ges endast vartannat år så passa på att anmäla dig redan idag. Under dagen kommer vi bland annat att gå igenom:

  • Regelverk och rutiner vid smittspårning 
  • Medicinsk kunskap om klamydia, gonorré, syfilis, hiv, hepatit B, Mycoplasma genitalium
  • Laboratoriediagnostik
  • Vem får smittspåra?
  • Smittrisker vid behandlad hiv.

Fullständigt program kommer att publiceras här inom kort. Utbildningen är kostnadsfri och vi bjuder på för- och eftermiddagsfika. Vi kommer även att dela ut ett antal exemplar av Socialstyrelsens handbok "Smittspårning vid sexuellt överförbara infektioner" till de som inte har den sedan tidigare.

Utbildningen är platsförlagd till Falu lasaretts föreläsningssal vid biblioteket, onsdagen den 2/10, kl 09.30--16.00.

På grund av de många diskussioner som brukar uppstå ser vi helst att man närvarar på plats, men möjlighet att delta via länk kommer att erbjudas. Klicka här för att anmäla dig

Varmt välkommen med din anmälan!

 

 

Dela:

Pia HaqwinzonKlinikassistent, tf HIV/STI-samordnare

Telefon: 023-49 07 85
E-post: pia.haqwinzon@regiondalarna.se

bokomslag
Kondomhandboken

En bok för dig som arbetar med samtal om kondomer och säkrare sex.

Ladda ner boken
Hade du nytta av informationen?