Mer om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

I januari 2018 trädde en ny lag om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård i kraft samtidigt upphävdes lagen om kommunernas betalningsansvar.

Den nya lagen ska främja en god vård för enskilda som efter utskrivning från sluten vård behöver insatser från socialtjänsten, den kommunalt finansierade hälso- och sjukvården eller den regionfinansierade öppna vården. Syftet med den nya lagen är att hålla ledtiderna mellan sluten vård på sjukhus och vård i omsorg i det egna hemmet eller i särskilt boende så korta som möjligt. Lagen innebär bland annat att region och kommuner tillsammans ska fastställa gemensamma riktlinjer för samverkan och komma överens om tidpunkt för kommunens betalningsansvar samt vilka belopp som ska betalas. Lagen ligger i linje med inriktningen i planen för framtidens hälso- och sjukvård där primärvården ska ta emot en större andel patienter.

Lagen innehåller också bestämmelser om vad som ska gälla för kommuners betalningsansvar i vissa fall för patienter som vårdas inom den slutna vården efter det att de bedömts vara utskrivningsklara och när överenskommelser mellan landsting och kommun inte har kommit till stånd.

Överenskommelsen ersätter tidigare överenskommelser om samordnad vårdplanering som tecknats mellan regionen respektive kommun.

För utskrivning från psykiatrisk hälso- och sjukvård gäller särskild ekonomisk reglering under 2018, där det kommunala betalningsansvaret inträder 30 kalenderdagar efter det att underrättelse om att patienten är utskrivningsklar. Fr o m 2019-01-01 kommer även sluten psykiatrisk hälso- och sjukvård att ingå i överenskommelsen enligt samma rutiner som den somatiska vården.

Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso-och sjukvård (pdf, 144 sidor)

Frågor och svar om SUS

Här finns frågor och svar om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård (SUS) Kontakta oss gärna via e-post: sus@regiondalarna.se om du har fler frågor.