Hosta

Reviderat 2024-01-01. Inga preparatrekommendationer

Bakgrund

Vid hosta finns en mängd läkemedelsalternativ och stor överkonsumtion föreligger. För medel med så kallad slemlösande effekt finns ingen övertygande dokumentation. I första hand rekommenderas varm dryck. Vid behandlingskrävande hosta i samband med övre luftvägsinfektioner föreslås i första hand användning av hostdämpande preparat vid behov.

Utredning

Akut och subakut hosta som kom i samband med övre luftvägsinfektioner är mycket vanligt och föranleder i normalfall ingen ytterligare utredning.
Vid återkommande eller kronisk hosta, bör annan genes, t.ex allergi, ”nasal dripping”, GERD, atypisk infektion misstänkas.

Mycket viktigt att tänka på att hostan kan vara en biverkning av olika mediciner, särskilt ACE hämmare. Använd biverknings-knappen i TC som stöd!

Anamnesen är viktig (rökstatus) och basen till vidare utredning. Överväg utredning med spriometri, röntgen och ev bronkoskopi.

Behandlingsrekommendationer i detta avsnitt är tänkt för akut och subakut hosta relaterad till ÖLI i första hand.
Bra information kring kronisk hosta finns via ERS (European Respiratory Society), där olika orsaker, patofysiologi och behandlingsrekommendationer finns.
ERS guidelines on the diagnosis and treatment of chronic cough in adults and children | European Respiratory Society (ersjournals.com)

Farmakologisk behandling

Specifik behandling:
Om orsaken kan identifieras, bör denna behandlas i första hand, t.ex antihistamin och nässpray vid nasal dripping. Se respektive kapitel i boken för rekommendationer.

Ospecifik behandling:
Ca 85% av effekten av hostmedicin i samband med övre luftvägsinfektioner verkar vara relaterad till placeboeffekten (via det endogena opioidsystemet).
För patienter som vill ta ett hostdämpande medel bör läkaren i första hand se till att läkemedlet är säkert att använda, eftersom det inte finns tillräckliga bevis för att ett visst preparat är mer effektivt än andra.
I allmänhet är evidensen för hostmedicinernas effekt knapphändiga eller av dålig kvalitet på gruppnivå. Många patienter har dock goda personliga erfarenheter av olika preparat i liknande tidiga situationer. I detta fall kan en personcentrerad bedömning göras för den enskilda patienten.

Pseudokrupp, se kapitel Öron- näsa- halssjukdomar

Rekommenderas ej:

  • Acetylcystein har ingen dokumenterad effekt. Acetylcystein ska användas med försiktighet särkskild av personer med astma, eller personer som tidigare haft bronkospasm.
  • Cocillana-Etyfin är ett morfinderivat med risk för beroendeutveckling och biverkningar i form av tex. gallstenssanfall och urinstämma. Bör reserveras till patienter med maligna tillstånd eller andra palliativa sjukdomar där livskvaliteten är huvudfokus. Stor överförbrukning.

Icke-farmakologisk behandling

Vetenskapliga belägg är mycket begränsade, men andningsövningar och patientinformation samt hostsupprimerande övningar kan övervägas.